Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de gegevensverzameling?

We verzamelen gegevens in vier stappen:

  • Stap 1: Een managementverantwoordelijke van het WZC vult de woonzorgcentrumbevraging in die peilt naar een aantal algemene kenmerken van uw WZC. Het invullen duurt ongeveer 5-10min.
  • Stap 2: Alle medewerkers die zorg en ondersteuning verlenen aan bewoners vullen een online medewerkersbevraging in die peilt naar de werkomgeving en hun welbevinden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Stap 3: We vragen bij de managementverantwoordelijke van uw WZC de bestaffingsgegevens uit eCalcura op van het kwartaal dat het meest overlapt met de periode van de medewerkersbevraging. Het exporteren van het prestatierapport vanuit de eCalcura-toepassing, het verwijderen van directe identificatiegegevens, en het verduidelijken van bepaalde functies in deze export, zal naar schatting 10 tot 20 minuten in beslag nemen.
  • Stap 4: Het FLANH-team vraagt bij het Vlaams BelRAI-platform de geaggregeerde bewonersgegevens va uw WZC op.

Na de gegevensverzameling koppelen we per WZC de bestaffingsgegevens, medewerkersgegevens en bewonersgegevens aan elkaar, zodat relaties tussen deze gegevens onderzocht kunnen worden.

Hoe vullen de medewerkers de vragenlijst in?

De medewerkersvragenlijst wordt online ingevuld. We zullen aan het woonzorgcentrum vragen om via mail de weblink naar de vragenlijst uit te sturen naar alle medewerkers. Daarnaast bezorgen wij ook posters om in de verschillende medewerkersruimtes op te hangen. Op deze posters staat een korte uitleg over de studie en een QR-code die, door te scannen, ook naar de medewerkersvragenlijst leidt.

Wanneer vindt het onderzoek plaats?

Woonzorgcentra kunnen tot 21 april hun interesse tot deelname kenbaar maken via dit contactformulier. De gegevensverzameling bij de medewerkers kan starten op een moment naar keuze vanaf januari tot eind mei 2025. Ten laatste eind juni 2025 dient de gegevensverzameling afgerond te zijn.

Hoe verloopt het onderzoek nadat we onze interesse kenbaar hebben gemaakt?

  1. Nadat u uw interesse in deelname bekend hebt gemaakt, nemen wij contact op om een online infosessie te plannen. We bespreken het concrete verloop van de studie, bevragen enkele zaken mondeling en u krijgt uiteraard de kans om uw vragen te stellen.
  2. Wij sturen u het geïnformeerd toestemmingsformulier op, om jullie deelname te bevestigen en u kunt zelf een startdatum te kiezen voor het opstarten van de medewerkersbevraging (vóór eind mei 2025).
  3. Kort voor de medewerkersbevraging van start gaat, vult de managementverantwoordelijke vult de woonzorgcentrumbevraging in.
  4. Vanaf het startmoment hebben de medewerkers 4 tot 8 weken de tijd om de medewerkersbevraging in te vullen.
  5. Eind september 2025 wordt het eCalcura-prestatierapport opgevraagd bij alle deelnemende woonzorgcentra.

Waarom deelnemen?

  • Dit is het eerste onderzoeksproject in Vlaamse woonzorgcentra dat de impact van bestaffing en werkomgeving op bewoners en medewerkers nagaat. Het is een noodzakelijk, maar ontbrekend stuk onderzoek dat nodig is voor onderbouwde beleidsadviezen.

  • Elk woonzorgcentrum krijgt een benchmarkrapport waarbij de eigen resultaten voor de medewerkersbevraging vergeleken kunnen worden met die van de rest van de deelnemende woonzorgcentra. Om de validiteit van dit rapport en de anonimiteit van de deelnemende medewerkers te waarborgen, dient echter minstens 50% van de medewerkers de vragenlijst in te vullen.
  • Binnen FLANH worden ook webinars georganiseerd rond relevante thema’s, waaraan uw woonzorgcentrum gratis kan deelnemen. Zo gingen eerdere webinars bijvoorbeeld over ‘leiderschap in de zorg’ en ’psychiatrische kwetsbaarheid van bewoners’.

  • Als er in uw woonzorgcentrum veel vragenlijsten worden ingevuld, is er een leuke traktatie voorzien! Bovendien worden onder de medewerkers die de vragenlijst invullen ook nog eens cinematickets verloot.


Wat kunnen we doen om de respons van medewerkers zo hoog mogelijk te krijgen?

  • Kies een goed startmoment voor de gegevensverzameling bij de medewerkers. Dit moment is vrij te kiezen vanaf januari tot eind mei 2025.
  • Communiceer via verschillende fora (bv. website, e-mail, nieuwsbrief) over het doel en belang van het onderzoek.
  • Stel een verantwoordelijke of ambassadeur aan (per afdeling/leefgroep) die de medewerkers stimuleert om de vragenlijst in te vullen.
  • Wij zullen wekelijks de respons rate aan jullie terugkoppelen. Maak deze ook zeker kenbaar aan de medewerkers.
  • Stuur na de eerste mail met de weblink ook nog enkele reminders.
  • Plaats een snelkoppeling van de weblink op de bureaubladen van de werkcomputers of -tablets.
  • Hang de posters met QR-code op verschillende zichtbare plaatsen.
  • Voorzie enkele momenten waarop de medewerkers de vragenlijst kunnen invullen.
  • Tijdens de gegevensverzameling zullen wij steeds bereikbaar zijn voor advies of bij problemen.

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen?

Alle woonzorgcentra in Vlaanderen kunnen deelnemen aan het FLANH project. We includeren geen kortverblijven, dagcentrums, revalidatiecentrums, serviceflats etc.

Alle medewerkers die directe zorg en ondersteuning verlenen aan bewoners kunnen deelnemen aan de studie, namelijk verpleegkundigen, zorgkundigen, verzorgenden, logistieke medewerkers, woonassistenten, paramedici, sociaal assistenten, psychologen, begeleiders wonen en leven etc. Medewerkers van de keuken, technische dienst, administratie, chauffeurs, kappers etc. includeren we dus niet.

Hoe kunnen we ons registeren voor deelname?

Als u interesse hebt om met uw woonzorgcentrum deel te nemen, vul dan zeker volgend dit contactformulier in. Wij contacteren u om een infosessie in te plannen.

Waar kunnen we terecht als we toch nog vragen hebben?

Stuur een mailtje naar flanh@kuleuven.be